Tää on mennyttä Onnetonta kerrassaan

Harjakaiset on juhla ylevä!

 • Lattiavasat paikallaan
  Lattiavasat paikallaan
 • Kiinnitykset puutapeilla
  Kiinnitykset puutapeilla
 • Kattovasat tulivat tehtaalta
  Kattovasat tulivat tehtaalta
 • Harjakaiset
  Harjakaiset

Koppi edistyy. Osat on viimeistelty ja on aika aloittaa lopullinen asennus.

Kaikki sopii nätisti paikalleen ja kiinnitys viimeistellään puutapeilla, sekä kiilalla, joka kiristää koko rakennelman purkamattomaksi tapituksen kera.

Lattiavasat ja alalaudoitus on asennettu paikalleen ja ilmansulkupaperi pitää tulevan eristyksen paikallaan.

Kattovasat saatiin valmiiksi ja asennettiin samaan syssyyn, jotta päästään juhlimaan harjakaisia!

 

Huomio!

Kaikki käytetty materiaali on viime talven kuitupuuksi uhraamatta jäänyttä närettä!

 

Kippis ja sellukattilallinen sahtia!

 

Kiitos

Hämis

 

Tavoilleni uskollisena laitan tänne muutaman kuvan ja loput joutuu halukkaat katsomaan täällä: https://hamisdesign.wordpress.com/2018/05/12/harjakaiset-on-juhla-yleva/

 

Edellinen blogi samasta hallituksenkin hellimästä kärkihankkeesta BIOTALOUS löytyy täältä:

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255145-sellunkeittajien-kansa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ne on muuten harjannostajaiset. Harjakaiset otetaan pullonsuusta hevoskaupan vahvistukseksi.

Onnittelut joka tapauksessa.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Richtfestejä tässä joutuu viettämään, kun tekniikka on sakulasta.

Kiitos onnitteluista.

Tämä projekti on jatkoa minun "Suomen biotalous-buumi lyö päätään mäntyyn" kampanjaan, joka alkoi Hamppumaitolaiturikirjastolla (googlaa lisätietoa), koska kohta se mänty kasvaa Karjalassa, kun omat keitetty ja perseen pyyhkimisen jälkeen pois heitetty!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Asiallisen näköinen kopin runko kyllä.

Mikähän siinä muuten on, Ruotsi on hoksannut tämän puun jalostamisen tuottavan paremmin, kuin puun keittämisen ?
Esimerkkeinä pari talovalmistajaa. Toinen pohjoisesta, pikkulafka. Älsbyhuset ja toinen vähän isompi puoti, Ikea, etelämpää.

http://www.boklok.se/boletare/

https://www.alvsbyhus.se/sv/

Kumpiakin talovalmistajia yhdistää mm ssa

- toimiva liikeidea
- halpa ja myös hyvin toimiva tuote
- kotimainen raaka-aine pääosin rakenteissa, tehokas hankinta ja matalat oheiskustannukset
- luotettava toimituskokonaisuus aikataulullisesti ja sisällöltään
- hyvä markkinointi ja yhteystyöosaamisen hyödyntäminen
- kotialueen kattava työllistäminen
- menestyminen kv. kilpailussa
- jatkuva tuloksen teko

Suomessa samaan aikaan kiroillaan edelleen laaduttomasta rakentamisesta ja heikosta valvonnasta johtuvista kalliista virheistä. Mätiä, ja hosuen rakennettuja hengittämätömiä,muovilla eristettyjä taloja on joka kylässä enemmän kuin tarpeeksi. ( mutta se on sitten toinen tarina )

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Tämä tölli tulee olemaan homevapaa sadan tuhanne vuoden takuulla. Puu ei homehdu, jos sitä suojataan ja eristeeksi tuleva hamppubetoni on kalkin kautta ehdottoman homevapaa!

Hamppubetonilla on vielä eräs hauska ominaisuus, jota ei lämpölaskelmissa oteta huomioon. Se varastoi lämpöä koko massansa osalle, kuin varaava takka.

Tätä ei tee laskelmissa "hyväksi" todetut lasi-, kivi- ja uretaanieristeet. Ne keräävät kosteutta, ehkä uretaania lukuunottamatta, ja lopulta homehtuvat.

Puu ja hamppubetoni voisi pelastaa tämän maan rakennustaidon maineen ja monen ihmisen terveyden, mutta sakueristeenvalmistajan lobbausvoima tulee ja jyrää järjen!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ai niin muuten, noista kattorakenteista ja paloturvallisuudesta ihan off topic.

Kun uudet ja uudehkot omakotitalot syttyvät ja syntyy na. kynttiläilmiö, on katon mahdollinen romahtaminen ilmeinen ja nopea, koska kattorakenteissa puutavara, ts. ristikot ja tuolit tehdään minimiin hiotuista ja ohuista tikuista, jotka sitten liitetään yhteen pikkunauloilla. Päälle kanneksi tuulensuojaa, ohutta lautaa ja peltiä. Kaikki palaa iloisessti.

Aikaisemmat kattorakenteet kestävät edelleen myös palokuormaa aivan eri tavalla antaen aikaa myös pelastustoiminnalle. Mutta niissä rakenteissa puutavara onkin ihan eri luokkkaa, alulaudoituskin uritettua jäykkää ja tuumaa vahvaa ja ristikot isoa 6-8 ” * 2 ” lankkua. Eikä muuten ole painavaa, koska materiaali on aikanaan myös hyvin kuivunut ja toki kovaa kuin kivi.

Totta muuten turiset noista eristeistä. Lasi ja kivivilla ovat todella hanurista. Niin asentamisen, kuin kaiken muunkin osalta.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Katosta puhuttaessa on kai kerrottava, että ainakin Lontoossa on halleihin ja muihin isoihin vekottimiin kielletty tekemästä kantavia rakenteita metallista.

Liimapalkkeja tilalle vähän reilummalla mitoituksella ja palokunta uskaltaa mennä sisää rakennukseen sammuttamaan paloa.

Puu hiiltyy ja suojee itseään sillä tulelta hetken aikaa, jonka rakennuspalo riehuu kuumimillaan ja on ammattihisrotian aikana tullut vastaa palanut hirsitalo, jossa oli vielä kattovasat (ei ristikot) päällä ja seinät pystyssä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

En nyt muista sen palaneen kartanon nimeä, josta tuli tuhosi kaiken paitsi hirsirakenteen. Talo korjattiin ja palvelee vielä alkuperäisessä tehtävään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä puu on parasta. Itsekkin asun pienessä satavuotiaassa hirsitorpassa, eristeenä on se paksu hirsi :)

Lattiat leveää vanhaa lankkua ja eristeenä sammal ja kutterinpuru.

Pesutilat ulkorakennuksessa, tietysti vessa ja muut mukavuudet on jälkikäteen rakennetulla kuistilla, eli ei tässä ole minkäänlaista homehtumisen vaaraa, yksinkertainen on parasta.

Rakentaminen on meillä mennyt niin huonoksi, ja olen melko varma, että kun nykyiset passiivitalot pari vuosikymmentä vanhenevat, niin taas on uusi ongelma käsissä.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Tuo passiivitalotermi on hauska, koska se antaa ainakin Saksan mukaan väärän kuvan talon energiatarpeesta ja siksi niitä kutsutaankin Saksassa tätä nykyä vähäenergiataloiksi (suorasuomennos) mutta täällä ne on edelleenkin passiivisia!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Notta tuo kehikko on pienoismalli saksalaistyylisestä hirsirakennuksesta pienoiskoossa? Auttakee tyhmää! Välikerro/s/kset vaan puuttuu.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Saksassa tätä kutsutaan Fachwerkbau:ksi ja näitä on tehty satoja vuosia.

Vanhin olemassa oleva rakennus on yli 500 vuotta vanha.

Tuossa ei oikein voi laittaa kerroksia, kun koira ei mahdu sisään (Hämiö), mutta ehkä katolle tehdään kissan mentävä tähystystorini, kun ovat kovin kavereita.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Niin onnea harjakaisiin ja siitä toipumiseen.
Tässä jutussa kommentteineen on paljonkin mielenkiintoista. Puutappiliitoksetkin tulevat ymmärretyiksi paremmin, kun esille tuodaan hamppukuitubetoni ja Fachwerkbau.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ihan aihetta sivuten. Näitä saksalaisten talojen rakenteita joskus ihailin Herbornissa miutaman viikon. Käsittämättömän hienoja taloja, joita liittoutuneet eivät pommittaneet, kun ei silloin alueella ollut merkittävää teollisuutta. Vanhimmat talot kuulemma 1400 luvulta ja edelleen käytössä. Seinän tuki ja nurkkarakenteet lienee tammi ( tms ) hirrestä ja seinät sitten ilmeisesti saven ja oljen seoksesta, luulen. Katot paikallista mustaa kivilaattaa.

Saksa on hieno maa ja ruokaa on aina riittävästi. :)

https://duckduckgo.com/?q=herborn&t=ipad&iax=image...

Toimituksen poiminnat