*

Kreikan Hämis "Tiedän vain sen, etten tiedä mitään."

Poliittisen vastuun keveys.

Suomessa on poliitikoilla "poliittiinen vastuu", joka menettäminen ei johda ulosottoon, konkurssiin tai vie luottotietoja, vaikka hyvin usein asuntovelkainen, pätkätöyläinen tai yrittäjä (Siis ne jotka mahdollistavat "poliittisen vastuun") joutuu heräämään "totaalisen vastuun" painajaiseen..........

Joskus, jossain, erittäin iloisessa seurassa keksittiin politiikkaan vastuulauseke, joka muuttaa maailman kerralla tai ainakin tekee suomalaisista helvetin hyviä pesäpallon pelaajia.
Tätä itse Tapio Pirkkala tulisi ilolla katselemaan pilvenraunalta.

Suomen hallituksen muodostus saisi uuden jännityksen ja vedonlyönti toisi lisää BKT-lukuja, jos ministerien vaalilupauksia ja tulosta verrattaisiin pesäpallolla vaikka kolmen - kuuden kuukauden rytmillä. Mittauspaikka olisi eduskuntatalon ulkoportaat, joiden yläpäässä ministerit seisoisivat baarijakkaralla naru kaulassaan ja alhaalla voisi halukkaat ostaa pesäpalloja, joilla voi äänestää!

 

Alkaisiko vaalilupausten pitäminen olla riittävän vastuullista?

Rittäisikö äänestäjiä, jotka osuvasti "äänestäessään" saisivat ministerin paikan?

 

Ja mikä tärkeintä: Löytyisikö lopulta joku jota kukaan ei halua heittää tuoliltaan?

 

Kiitos

Hämis

 

PS.
Asian ulkopuolelta. Pidätkö pesäpallosta? Heitteletkö mielelläsi palloa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tuo on muunnelma tarinasta, jossa Suomi muutetaan diktatuuriksi. Kuka tahansa voi päästää diktaattorin päiviltä halutessaan. Ainoa sanktio tästä on se, että diktaattorin surmaaja joutuu itse diktaattoriksi.

Asian ulkopuolelta.

En ole heittänyt palloa sen jälkeen kun merenneidot poistettiin Linnanmäeltä.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Jo tuota ajatusta on täälläkin joskus vilauteltu, mutta kun tuppaa olemaan tuo yleinen mielipide diktatuuria vastaan ja niitä pommitetaan tasaisiksi kiihtyvällä tavalla, niin sievistimme ajatusta ja muutimme sen kansan demokratiaksi, joita ei pommiteta niin kiivaasti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Politiikolla ei ole edes senkään vertaa vastuuta, kuin kollikissalla keväällä. Katti sentään hoitaa velvollisuutensa.

Kansanedustajien kuukauden toimintaraportit luonnollisesti pitäisi antaa kansalaisten arvioitavaksi. Läpinäkyvyys kun on kaiken toiminnan ja luottamuksen perusta. Kontrolli auttaa kansanedustajaa lisäksi keskittymään olennaiseen ja on siis oivallinen apuväline. Olishan se myös toki mukavaa, jos vaikka noiden 200 laaman joukosta kerran kuussa äänestettäisiin kuukauden työntekjijä. Samaan tyyliin k. Esim. McDonaldsilla. Voittajalaama sais kuvansa sekä nimensä someseinälle ja monta iloista hymiötä. :)

Ps. Pesäpallo sattuu pirusti hyvin heitettynä.

.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Naaraskissa sentään antaa vapaaehtoisesti kollille ja se on luonnollista.

Nämä vastuuttomat veijarit Arkadianmäen apinateatterissa ostavat nartun katteetomilla lupauksilla, että hoitavat pesän, mutta yhdynnän jälkeen paskantavat pesään ja lähtevät nauttimaan poliittisesta vastuustaan johonkin pakastevirkaan toverikollien avustuksella.....

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ja osa jää juomaan "yhteistä" maitoa lopun ikäänsä kun ei sopeudu enää normaaliin elämään jossa ite maksaa maitonsa tekemällä työtä. Mielenvikaista että nämä vastuunkantajat sysää ittensä elättämisen vastuun muiden harteille.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Onko meidän laajennettava eduskuntaa? Tehdään sinne samointein tilaa kaikille työttömille, niin työttömyys poistuu ja kun kyrpiintyvät siihen leikkiin jäävät eläkkeelle ja Suomi pelastuu, kun kaikki maksaa veroja (Hämiö)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Palaan taas yhteen mieliaiheistani, vaikka en tiedäkään miten tuon idean saisi läpi.

Myös äänestämättömyys on kannanotto ja sen tulisi näkyä tuloksissa. Jos esimerkiksi eduskuntavaaleissa äänestysprosentti olisi 50, paikoista tulisi täyttää vain puolet eli äänestysprosentin suhteessa.
Nykyinen tilanne on järjetön. Jos äänestysprosentti putoaisi lähelle nollaa valintaan riittäisi, että äänestää itse itseään. Sitten olisi muka valtuutettu hoitamaan yhteisiä asioita. Ei tietenkään ole.

Jos nuo äänettömät äänetkin hyväksyttäisiin mielipiteeksi, äänestysprosentti olisi aina täydet 100. Mittavien säästöjen lisäksi vaikkapa vain 100 edustajan toimien seuraaminen olisi helpompaa kuin 200 joukkoon piiloutuvan. Myös putoamisen vaara kasvaisi ja silläkin saattaisi olla veronmaksajien kannalta hyvä vaikutus.

Ihmisellä pitää olla unelmia...

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Jotain on muututtava ja pian tai meidät hukkapätkät perii.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Hallitus ei nauti taviskansalaisen luottamusta eikä ole heidän asialla.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Sitä suuremmalla syyllä jotain vastaavaa pitäisi pian saada aikaan, koska valtionvelka, BKT ja Matin pubin turpakäräjät!

5 ecua pallo ja Suomi olisi muutaman tuhannen rikkaampi heti miten!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kun en juuri mitään ymmärtänyt blogitekstistä, laitan tähän otsikon perusteella mieleeni tulleita omia ajatuksiani poliittisesta vastuusta, sekä esityksen siitä miten poliittista vastuuta tulisi jakaa minun mielestäni.

Demokratiassa valta on kansalla ja myös vastuu on kansalla. Demokraattisesti valitut päättäjät toteuttavat vain valitsijoidensa tahtoa.

Jos politikko on luvannut tuda kuun taivaalta ja kansa on hänet tähän tehtävään valinnut, vastuu ei ole väärän ja mahdottoman lupauksen antaneella politikolla, vaan kansalla, joka ei ymmärtänyt että politikko puhuu pötyä.

--------------

Politiikkaa ei pitäsi tehdä tällä tavalla, sillä vaikka kansa vastaa hölmöistä valinnoistaan, kansalla ei ole loppujenlopuksi mahdollisuutta tietää mitkä politikkojen puheet ovat vastuutonta populismia ja mitkä ovat vastuullisia ja mahdollisia vaihtoehtoja.

Sen takia asiantuntijoille pitäisi antaa enemmän vastuuta, niin että asiantuntijat kertoisivat kansalle mikä on mahdollista ja mikä ei, mikä vaalilupaus on mahdollinen, ketkä politikot ovat liikkeellä vakavassa hengessä ja ketkä ovat liikkeellä vain populistisen suosionkalastelun merkeissä.

Näille asiantuntijoille pitäisi antaa painoarvoa valintaprosessissa sillä tavalla että populistiset piirteet karsittaisiin pois valintaprosessista ja näille populismin karsijoille voisi antaa valtaa karsia ehdokkaita näiden puheiden perusteella. Politikkojen puheisiin saataisiin näin enemmän substanssia ja karsittaisiin valitsijoilta mahdollisuuksia vääriin valintoihin.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

En ihmettele että et ymmärrä laatikon ulkopuolista ajattelua ja tuo laatikkoleikki jonka kulissia pidät yllä ei oikein jaksa innostaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos et jaksa innostua esittämästäni kokonaisuudesta, ottaisit kantaa edes tähän äänestäjien vastuuseen.

Voidaanko äänestäjät vapauttaa vastuusta, jos ne äänestää populistia ja kuka siinä tapauksessa kantaa vastuun jos valtaan on valittu kuun taivaalta luvannut populisti?

Minusta järjestelmässämme on vastuuvajaus ja se voitaisiin poistaa puhdistamalla äänestyslistat populisteista, siis äänestäjille kuuta taivaalta lupaavista.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

Johan haaveilet omituisia. Jos paskanvatkaajat ja tyhjän lupaajat poistetaan listoilta niin eihän sinne jää kohta ketään.

Urpilainen, Katainen jne....Ovat koko populismin sydän ja nyt syyttävät muita populismista, kun heidän omat vedätykset on paljastuneet!

Puolueet pitäisi kieltää kokonaan tai sitten henkilökohtainen vastuu päättäjille!

Yksi vaihtoehto on suora demokratia ja sitten voidaan puhua äänestäjän vastuusta!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

Haaveileminen ei ole minultakaan kielletty. Se on myöskin sananvapauslain perusteella minulle sallittua. :)

Käytännössä tämä populismin karsiminen voitaisiin tehdä niin että annettaisiin vastuullisesti toimivien virkamiesten ja asiantuntijoiden yhdessä virkavastuulla laatia ne politiikan vaihtoehdot jotka ovat mahdollisia ja siis äänestäjien valittavissa.

Politikoille jäisi sitten valita näistä realistisista vaihtoehdoista se linja jota he itse haluavat ajaa ja äänestäjille jäisi valta valita asioista päättämään politikoista ne jotka ovat heistä sopivia ja joiden poliittinen linja heitä miellyttää.

Tämä karsisi minusta populismia pois päätöksentekoprosessista.

-------------------

Jos suoraa demokratiaa haluttaisiin, niin siinä tapauksessa äänestäjien annettaisiin valita kansanäänestyksellä suoraan asiantuntijoiden ja virkamiesten virkavastuulla esittämistä realistisista politiikan vaihtoehdoista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #13

Meillä lienee laki kuluttajansuojasta. Edes halpaa krääsää ei saa myydä valheellisesti.

Sillä mitä poliitikot puhuvat ei ole merkitystä, koska poliitikot saavat vastoin kuluttajansuojalakia vapaasti valehdella ilman seurauksia.

Edellisissä kuntavaaleissa 1992 Ukissa kaksi PS-puolueeseen valittua loikkasi heti tulosjulkistusta seuraavana päivänä toiseen puolueeseen. Eivät voi siis syyttää edes linjaerimielisyyttä, vaan teko oli harkittu petos, mikä ilmeisesti jäi täysin ilman seuraamuksia. Edes Oikeusministeriö ei kiinnostunut tapauksesta, vaan vähätteli temppua vastauksellaan ”Poliittinen vastuu toteutuu sitten seuraavissa vaaleissa”.

Mahtoiko toteutua. Kukaan ei ole Uudestakaupungista vastannut kysymykseeni.

Vastuuta ei missään olosuhteissa saa sälyttää äänestäjälle. Ei, vaikka ehdokas lupaisikin kuuta taivaalta, rehellisyyttä tai muuta selvästi mahdotonta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

#11
Kirjoitat asiaa, Arto. Itse olen pohtinut mihin puolueita tarvitaan? Ovatko ne vain ehdokkaiden mainostoimistoja? Puolue(kuri) säätelee edustajan mielipidettä. Pitäisikö puolue pistää vastuuseen ehdokkaan vaalikampanjassa lupaamista asioista? Jos puolue ei ota vastuuta, onko se sitä "poliittisen vastuun sietämätöntä keveyttä"?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Nimeä yksikin "poliukko tai -akka" joka ei ole populisti.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mielenkiintoinen kysymys kaikkinensa.
Jotta voitaisiin puhua vastuusta, pitäisi olla jokin valvova elin jolla olisi tuomiovaltaa. Äänestäjän hauis ei tähän riitä

Onko muuten Tapio Pirkkala Tahko Pihkalan kaveri?

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Toimituksen kämmi, kun kaikki yksi toimittajaamme on syntynyneet Tahkon jälkijunassa....Melko huvitavaa, mutta totta tämä sukupolvien kuilu

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset