*

Kreikan Hämis "Tiedän vain sen, etten tiedä mitään."

Käärme paratiisissa.

Panama-paperit ovat kadonneet otsikoista ja kansa mölisee rasismista, jonka väriskaala on levinnyt ruskeasta sinisen kautta jo vihreäksi. Samaan aikaan maailman rikkaita, suuria konserneja ja poliitikoita sekä muita silmäätekeviä pelottaa. Uusi veroparatiisivuoto on ulkona. Tämä vuoto on kenties vielä suurempi ja kauaskantoisempi kuin Panama-paperit.

Appleby on maailman johtava Offshore-firmoja välittävä yritys. Yrityksellä on 100 miljoonan liikevaihto, 470 työntekijää ja toimistoja lähes jokaisessa veroparatiisissa. Yhtiö on perustettu Hamiltonissa, joka on Bermudan pääkaupunki. Toimistot eivät kiinnitä huomiota näyttävyydellään, vaikka asiakkaina on prinssejä, prinsessoja, pääministereitä, elokuvatähtiä sekä maailman ökyrikkaita niin lännestä kuin idästä.

Appleby mainostaa itseään rehelliseksi ja lakeja noudattavaksi yritykseksi, kuten lakimiesfirman kai kuuluukin. Uusi paljastus näyttää lakimiehen todelliset karvat. Niissä ei kiillä hilse vaan miljardit dollarit, eurot ja ruplat.

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung on saanut lähetyksen, johon kuuluu 13,4 miljoonaa Applebyn toimintaan liittyvää dokumenttia. Ne paljastavat, että kaikki veroparatiisifirmat eivät ole niin laillisia kuin Appleby väittää. Dokumentit paljastavat uusia riippuvuussuhteita Donald Trumpin kabinetin ja Venäjän ökyrikkaiden välillä. Mukana on myös useita neuvonantajia ja Trumpin vaalikampanjan tukijoita.

Paratiisin käärmeet

Paratiisin käärmeissä on sellaisia konserneja kuin Nike, Apple, Uber ja Facebook. Näiden firmojen tilit ovat kohtuulliset, koska ne liikkuvat samoilla tasoilla kuin Brittien kuningashuoneella, muusikko Bonolla tai Stephen Bronfmanilla, joka keräsi varoja Kanadan pääministerille edellisissä vaaleissa. Dokumentit kattavat koko maailman poliittisen eliitin: Yli 120 poliitikkoa melkein viidestäkymmenestä maasta on inventoitu paratiiseissa.

Saksan yrityksistä mainitaan Sixt autovuokraamo, Deutsche Post, hotelliketju Meininger, Siemens, vakuutusyhtiö Allianz, lääketehdas Bayer ja Saksan suurin yksityinen pankki Deutsche bank. Henkilökohtaisesti paratiisiin päässeistä löytyy lehtitiedon mukaan miljonäärejä, yrittäjiä, perijöitä, sijoittajia, jopa tuomittuja talousrikollisia. Poliittisilla paratiisikaupoilla listoille on päässyt Saksasta ainakin entinen demari kansleri Gerhard Schröder.

Ekonomi Gabriel Zucman on laskenut, että suurkonsernien veroparatiisiliikenne on maailman taloudelle ja valtioille yli 600 miljardia euroa miinuksella vuosittain. Tällä logiikalla luettuasi tätä kirjoitusta tähän asti on suurkonsernien toimesta sijoitettu verottajalta piiloon veroparatiiseihin noin viisi miljoonaa euroa!

Yritykset saavat isomman paratiisin kuin yksityishenkilöt, mutta pienistä puroista ne isotkin joet alkunsa saavat. ”Ökyrikkaille on olemassa omat säännöt ja lait”, sanoo sosiologi Brooke Harrington, Pääoma ilman rajoja (Capital without Borders) -kirjan kirjoittaja. Paratiisissa ökyrikkaat voivat säilyttää omaisuuttaan ilman rajoitteita ja ikäviä velvoitteita, nauttien kuitenkin yhteiskuntien tarjoamasta hyvinvoinnista.

Ekonomi Zucman on laskenut ökyrikkaiden paratiisiomaisuudeksi noin 7,9 biljoonaa euroa. Tällä rahamäärällä saataisiin kaikki maailman nälkää näkevät syötettyä 61 vuotta, jokaiselle maailman asukkaalle riittäisi 1000 euron lahja tai kaikille maailman kouluttamattomille lapsille voitaisiin kustantaa koulu neljäksi ja puoleksi vuodeksi.

Korruptio on varsinkin kolmansien maiden ongelma. Offshore-paratiisit auttavat röyhkeimpiä korppeja ryöstämään kolmansia maita piilossa kansalta ja kansojen edun vastaisesti. Tästä on hyvä esimerkki sveitsiläinen Glengore-konserni. Glengore käytti apunaan erästä israelilaista Kongossa vaikutusvaltaista liikemiestä riistääkseen maan luonnonrikkauksia.

Ei pelkästään yksi, vaan 21 paratiisia!

Tämä vuoto koostuu kahdestakymmenestäyhdestä eri lähteestä eikä vain yhdestä, kuten Panama-paperit. Süddeutsche Zeitung (SZ) sai dokumentteja lähetyksenä kahdelta yritykseltä, jotka ovat erikoistuneet postilaatikkofirmojen pyörittämiseen. Jo mainittu Appleby sekä Asiacity Trust, jonka päämaja on Singapore. Lisäksi SZ sai sisäisiä yritysrekisteriotteita yhdeksästätoista veroparatiisista.

Paradise Papers on siis 21 eri arkiston yhdistelmä. SZ ei kerro, mistä he tiedostot saivat, vedoten lähdesuojaan. Tätä samaa käytäntöä noudatettiin International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) -järjestön kanssa tehdyssä yhteistyössä Panama-paperien kohdalla.

Paradise Papers -vuodon julkistamisessa ja tutkimuksessa on mukana The New York Times, The Guardian, BBC, Le Monde ja La Nación. Kaikkiaan mukana on 380 journalistia ja 96 mediaa 67:sta maasta. Itävallan panoksen peliin toi viikkolehti Falter. Sveitsissä Tages-Anzeiger ja SonntagsZeitung ja Saksassa SZ, Norddeutsche Rundfunk (NDR) ja Westdeutsche Rundfunk (WDR). Ja Suomesta?

Uuden vuodon sanoma

Vuodon dokumentit on tarkistettu usealla eri asiantuntijalla ja todettu aidoiksi. Avoimet yritysrekisterit, arkistot, oikeudenpöytäkirjat, materiaali edellisistä vuodoista sekä eri henkilöiden kontaktit veroasiantuntijoiden, asianajajien, välittäjien ja viranomaisten kanssa vahvistavat dokumenttien aitouden aukottomasti.

Vuodon sanoma maailmalle on, ettei kukaan poliitikko, suurkonserni, vientikieltojen rikkoja, veronkiertäjä tai maailman suurten sukujen jäsen voi olla varma, etteivät heidän pimeät liiketoimensa jonain päivänä paljastu hallitsemilleen kansoille ja kansakunnille.

Paratiisiin ryömineet käärmeet ovat tähtäimessä, eikä niitä enää pois päästetä. Vastavalkea pitää lukijansa ajan tasalla. Stay tuned!

P.S. Tähän asti luettuasi on veroparatiiseihin siirtynyt jo noin 10 miljoonaa euroa.

 

Kiitos

Hämis.

 

Lisää aiheesta löytyy täältä:

https://vastavalkea.fi/2017/11/06/uusi-veroparatiisivuoto-paradise-papers/

https://vastavalkea.fi/2017/11/07/paratiisin-puutarhuri/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Rikkaat välttelevät veroja käyttäen huippujuristeja tekemään "laillisia" omaisuuden siirtoja veroparatiiseihin, joita on runsaasti kuin kunnon juustossa reikiä. Eikä Vennamon aikanaan mainostamia veroporsaanreikiä. Ne ovat kasvaneet vuosien saatossa elefantin mentäviksi.

Missä on rikkaiden moraali ja etiikka? Olisi kiva tietää kuinka paljon esim. Suomesta menee vuosittain varoja verottajalta piiloon. Epäilemättä niillä rakentaisi muutaman lastensairaalan , moottoritien pätkän, koulun,sairaalan jne.

Nyt tunnollisesti veroa maksavat joutuvat kattamaan rikkaidenkin "verovajeen".

Globaali uusliberalismi tuottaa entistä enemmän rikkaita ja myös entistä enemmän köyhiä. Milloinka tämä vedätys loppuu?
Porvariston hillitty charmi elää ja voi hyvin.

Om Suomi köyhä ja siksi jää, jos muutosta ei saada aikaseksi. Veljet vasemmalla ( sorron yöstä nouskaa)herätkää unestanne sekä tietenkin kaikki muutkin. On muutoksen aika. Aloitetaan vaikka presidentin vaaleista ja karsitaan omista äänestyslipuista pois kaikki uuslibaralistit ja EU:n liittovaltiofanit.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Suomen rikkaat eivät tee mitään pahaa, eikä poliitikkojakaan ole saatu kiinni Paratiisista, mutta viimeisien tietojen mukaan kaksi ideologisesti työtöntä omaavat paikan paratiisissa.....Ovat kovia säästämään nämä vintiöt vaikka siitäkin, että säästää vähistään voi saada Suomessa rangaistuksen!

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Verotus suosii suuromistajia, mutta ilmeisesti sekään ei riitä, heidän täytyy vielä piilottaa pääomansa, jottei tarvitse maksaa veroja lainkaan. En ymmärrä?

Entä Putin? Koska saavat ukkelin kiinni? Vai onko hänen valtiolta anastamat varat kavereiden nimissä? Vai peräti kassakaapissa? Toisaalta en kadehdi Putinia - Hän ei luultavasti uskalla koskaan luopua vallasta, henki voi olla vaarassa kuten niin monen diktaattorin ennen häntä. Melkein tuli sääli Putinia. Mietin vain miksi ihminen ei opi historiasta mitään - Yksinvaltiaalle käy jossain vaiheessa miltei aina huonosti, ainakin hän joutuu pelkämään ja vilkuilemaan taakseen usein koska vihollisia kertyy ajan kanssa paljon. Miksi oikeastaan ihminen haluaa yksinvaltiaaksi? Erdogankin, miksi ei vain jäänyt eläkkeelle nauttimaan elämästä?

Juha Hämäläinen

Der Spiegel arvioi kolme vuotta sitten Putinin hallinnoiman omaisuuden arvoksi 142 miljardia euroa. Tähän lukuun päädyttiin tutkimalla omistuksia, joita ei pystytty peittelemään kunnolla.

Virallisesti Putin tienaa kuten hesalainen kiinteistönvälittäjä. Noin 100.000€ palkkatuloa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tehdäänpä täälläkin gallup sijoitusmuotojen moraalisesta hyväksyttävyydestä. Kaksi henkilöä sijoittavat identiset summat vuosittain. A sijoittaa ruotsalaisen pankin hallinnoimaan rahastoon Suomen sivukonttorin kautta. B sijoittaa suoraan Virolaiseen OÜ:öön. Kummallekaan ei makseta tarkastelujaksollamme sijoituksistaan tuottoa tai pääoman palautusta. Kumpikaan ei siis maksa sijoitustensa tuotosta veroa.

Nyt kysymys kuuluu, onko näissä moraaliselta kannalta eroa ja jos on niin miksi?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Pääasia on kuitenkin että mummojen villasukkien kutomista ja työttömien pullonkeruuta päästään verottamaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jos omistus on avointa ja rehellistä, ettei ole piilotettu petkuttamismielessä verottajalta, se on moraalisesti samanarvoista toimintaa. Rahastoista ei monesti makseta ulos osinkoa, vaan laitetaan pääoman päälle kasvamaan korkoa korolle. Kun rahaston myy maksetaan verot. En tiedä millainen sopimus Suomella ja Virolla on verojen maksusta?

Olen itsekin sijoittanut osakkeisiin nuoresta pitäen sairaanhoitajan palkasta. Kannatan siis kansankapitalismia. Toivon että suomalaiset tulevaisuudessa ovat nykyistä vauraampia. Minua suututtaa kuitenkin että kaikkein rikkainta joukkoa suositaan verotuksellisesti myös täällä Suomessa, sillä silloinhan pääomat kertyvät käytännössä kapealle joukolle. Heillä on jo niin paljon ylimääräisiä varoja, että se raha ei liiku ja kaiken lisäksi sitä halutaan vielä piilottaa...

Onhan tutkittu että muutamat tyypit omistavat käytännössä ainakin puolet maailman pääomista. Tiedetään että köyhissä maissa korruptio kukoistaa ja nämä globaalit toimijat käyttävät lahjonnan avulla liian usein hyväkseen köyhiä kansoja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen kanssasi toki samaa mieltä. Vaikka tuo yhtiö on esimerkissäni Viro-nimisessä veroparatiisissa, jossa yhteisöveroa ei kanneta lainkaan. Ongelma syntyy, jos tieto verovelvollisen tuloista ei kulkeudu verottajalle, joko verovelvollisen oman tai tiedonantovelvollisen toimesta. Ongelma ei siis suinkaan ole varojen piilottelu, kuten vaikkapa blogisti esittää. Varojahan on helppo piilottaa vaikkapa ostamalla kultaa, tai tuuppaamalla setelinippuja patjaan. Blogistia on tuosta ajattelemattomuudesta ehkä kuitenkin turha kovin paljoa ruoskia, tekeväthän niin enemmistö aiheesta kirjoittavia.

Tiedonsaannin rajallisuus on luonnollisesti haaste verottajalle, koska ainakin sanonnan mukaan tilaisuus tekee varkaan. En osaa sanoa onko niin, mutta aiheesta kirjoittavat vaikuttavat yleisesti ajattelevan niin. En osaa arvioida peilaako tuo oletus heidän omaa moraaliaan.

Käyttäjän JormaTuomainen kuva
Jorma Tuomainen

Ööh. Kyllä Virossa yhtiöt maksaa tuloveroa kuten yksityisetkin. Tuplaverotusta ei ole.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Naapurimaassa veroparatiisi on tukevasti tikun nokassa. UG teki aiheesta kiinnostavan jutun.

https://www.svt.se/special/svenskarna-i-paradislac...

Juha Hämäläinen

Veronkierto ja omaisuuden piilottaminen on mahdollista vain koska poliitikot sallivat sen. Mitään merkityksellistä ei tehty tämän toisen maailmantalouden tukkimiseksi.

Syynä tähän ovat korruptoituneet poliitikot. Tutkikaa heidän uraansa suuremmissa valtioissa. Suotuisia päätöksiä tehneet poliitikot on aina palkittu. Heistä hyvä esimerkki herra Juncker. On käsittämätöntä, että hänenlaisensa banksteri on EUn johdossa edelleen.

2017 muun muassa The Guardian -lehdelle vuodetut asiakirjat osoittavat että Luxemburgin pääministerinä vuosina 1995–2013 toiminut Juncker oli estänyt ja haitannut EU:n veronkierron vastaisia toimia.

Lokakuussa 2014 paljastui, että Luxemburg oli johdonmukaisesti auttanut lukuisia yrityksiä kiertämään veroja Junckerin ollessa maan pää- ja valtiovarainministeri. Muutamaa kuukautta ennen paljastusta hän oli julistanut yrittävänsä "tuoda jotain moraalia, jotain etiikkaa, eurooppalaiseen veroympäristöön".

Tällainen on johtomme EUssa. Juncker ei ole kuin yksi monista kriminaaleista Brysselissä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tuon johdosta alkaa olla selväkin, miksi terveyspalvelut ja rautatiet halutaan yksityistää. Käskyt siihen tulevat tahoilta jotka toimivat suuryritysten eduksi ja kun bisnesmiehet ovat haistaneet miljardivoitot, korruptoituneet poliitikot ne heille myös järjestävät. Vaikka sitten myymällä kansalaisten omaisuudet pilkkahinnoilla bisnesmiehille.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

No johan oli rötösherroja liikkeellä. Kiitos Juha.

Onneks itselläni ei tuollaista ongelmaa ole, että varallisuutta pitäis piilotella, kun sitä liielmälti ei ole.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Pitäisikö tämän paljastuksen tiimoilta vetää sellainen johtopäätös, että Jeesuksen sanat "helpompi on kamelin mennä neulansilmästä läpi kuin rikkaan päästä paratiisiin" eivät olekaan tosia? Ei kai sentään!

Näyttää siltä, että näihin "maallisiin paratiiseihin" pääseekin vain rikkaat, katalat juonittelijat, jotka keräävät hedelmät, mutta eivät kastele puuta joka ne tuottaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset