*

Kreikan Hämis "Tiedän vain sen, etten tiedä mitään."

Venetsian ja Lombardian kansanaanestykset vaietaan hiljaiseksi.

Koko Eurooppa pidättää hengitystään Katalonian kansanäänestyksen jälkeen, eikä kulu päivääkään ilman uusia uutisia Espanjasta. Uutiset Italian kahdesta merkittävästä kansanäänestyksestä loistavat kuitenkin poissaolollaan.

Euroopan medioissa 22.10. järjestettävistä äänestyksistä on vaiettu täysin – lukuun ottamatta muutamaa lehteä Itävalloissa. Äänestykset näyttävät olevan valtamedian mielestä Italian sisäinen asia – toisin kuin Katalonian tapahtumat.

 

Kaksi asiaa, jotka vaikuttavat uutiskynnyksen ylittämiseen lienevät, ettei Italiassa äänestetä itsenäisyydestä vaan autonomian lisäämisestä ja äänestykset ovat luonteeltaan neuvoa-antavia. Näillä tiedoilla ne voitaisiin molemmat luokitella kansalaiskyselyiksi.

Uutishiljaisuus ei kuitenkaan vähennä äänestysten merkitystä eurooppalaisella tasolla. Varsinkaan, jos katsomme menneisyyteen: vuonna 2014 skottien äänestykseen omasta itsenäisyydestään, Madridin ja Barcelonan välisiin taistoihin sekä flaamien ja vallonien keskinäiseen, vuosikausia kestäneeseen vääntöön Belgiassa.

Eurooppaan nämä autonomiaa, käskyvaltaa ja itsenäisyyttä haikailevat taistot vaikuttavat mitä suurimmissa määrin. Lisäksi huomion kohteeksi on noussut Visegrád-maiden EU-keskushallinnon vastainen taisto, joka viimeisten vaalitulosten perusteella on leviämässä myös Itävaltaan.

Euroopan unionin komissiolla alkaa loppua panokset pitää ylikansallinen, keskusjohtoinen liittonsa kasassa. Komission ainoaksi keinoksi on jäämässä niin sanottu Lex-Prodi, jolla jokainen EU-maasta irtoava alue luokitellaan uudeksi maaksi.

Uuden maan on neuvoteltava EU- ja Euro-jäsenyys ja niiden ehdot uudelleen. Lex-Prodi nostaa emämaan uuteen valtarooliin suhteessa itsestään lohjenneeseen alueeseen, sillä se voi sulkea neuvottelutiet ja näin estää uuden maan EU-jäsenyyden.

Kansanäänestykset vastareaktio vallankeskittämiselle

Kaikesta epävarmuudestaan huolimatta kansanäänestykset antavat suuntaa eurooppalaisten kansojen halusta itsemääräämisoikeuteen. Itsemääräämisoikeus, jota on siirretty hiljalleen valtakeskittymään, Brysseliin, läpi koko unionin historian. Kansat näyttävät tyytymättömyytensä Brysselin valtaan ja tuhlailevaan elitismiin äänestämällä.

Saksan alueellisen koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden äänenkannattajana on esiintynyt Baijerissa vaikuttava CSU-puolue, joka pitää vapaavaltiotaan itsenäisenä tekemällä omia lakejaan, jotka ovat usein ristiriidassa Saksan liittotasavallan lakien kanssa. Baijerissa on itsenäisyysliikehdintää, mutta liikkeen kannatus ei ole keskushallintoa uhkaavan suurta. Baijerin ja jopa Katalonian mukaan ottaminen seuraavaan vertailuun Venetsian ja Lombardian kanssa tuo asiaan lisää ulottuvuutta.

 

Baijerin ja Katalonian vertaaminen Lombardiaan ja Venetsiaan, jotka aloittivat kampanjansa Rooman keskushallintoa vastaan jo 90-luvulla, on perusteltua.

Baijerin BKT-luvuista (522 miljardia euroa) Baijerin hallinto maksoi hieman alle 6 miljardia Berliinin keskushallinnolle, joka edelleen jakaa rahat köyhemmille alueille.

Italiassa taas Lombardian 360 miljardin BKT-summasta (Venetsia 155 miljardia) maksettiin yli 54 miljardia (Venetsia 15 miljardia) euroa Rooman keskushallinnon solidarisuusmaksuja. Lisänsä vertailuun tuokoon Katalonia, joka maksoi 224 miljardin BKT:lla – lähteestä riippuen – 12–16 miljardia euroa Madridille.

Ryöstäjä-Rooman (Roma ladrona) vierellä Berliini ja Madrid vaikuttavat hyvinkin kohtuullisilta rosvoilta.

Italia on aina ollut kaksijakoinen

Kielellisesti, historiallisesti, kulinaarisesti, ilmastollisesti ja mentaliteetiltaan Italian etelä ja pohjoinen ovat eronneet selvästi kahdeksi erilliseksi alueeksi jo vuosisatoja sitten – tämä jako ei siis ole mitään uutta. Milanon ja Venetsian kaupunkien rahavirrat ovat aina kulkeneet kohti etelää ja Roomaa – auttamatta kuitenkaan Etelä-Italiaa kehittämään omaa statustaan kohti omavaraisuutta.

Italia on EU-keskushallinnon painajainen, jota se ei pysty parantamaan taikatempuillaan. Useat asiantuntijatkin (jopa Etelä-Italiassa) kun ovat sitä mieltä, että etelä tulisi toimeen paremmin itsenäisenä kuningaskuntana.

Italian poliittiseen elämään on tuonut oman erikoisuutensa sen nivoutuminen Sisilian mafian, Cosa Nostran, toimintaan. Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconi on yksi tunnetuimpia mafiaan yhdistettyjä korkean profiilin poliitikkoja.

 

90-luvulta alkaen Lega Nord -liike on ohjannut pohjoisen kansalaisia ymmärtämään paljastuksillaan Rooman keskushallinnon tuhlailevaa korruptoitunutta politiikkaa. Pohjoisen ihmiset alkoivat unelmoida ”Padaniasta”, maasta joka rajoittuu Alppien ja Apenniinien väliin. Tätä projektia ja sen perustuksia vavisutti Silvio Berlusconin skandaalien ja korruption siivittämä pääministeriaika, ja hanke menetti kannatustaan ylipaikallisella tasolla.

Tänä päivänä Lega Nord keskittyy Italian fiskaalisen vapauden takaisin voittamiseen Brysselistä ja Euroopan keskuspankilta (EKP). Lega Nord ja liikkeen ajatukset ovat edelleenkin paikallishallinnossa erittäin tukevasti edustettuna sekä ainakin oikeistosiipeä ohjaavana voimana molemmilla alueilla, joissa äänestetään sunnuntaina. Lega Nordin paikallisjohtajat löytyvät vaikuttajina molempien äänestysten takaa.

Lisäksi – vaikka äänestyksen tarkoittama itsenäisyys on epäselvästi muotoiltu – odotetaan Venetsian ja Lombardian noudattavan naapurinsa Trentino–Etelä-Tirolin vapaavaltion esimerkkiä. Tämä lienee ainut tapa, jolla Venetsia voi pidätellä pohjoisia alueitaan liittymästä Etelä-Tiroliin. Pohjoisten laaksojen elinkeino on pitkälti riippuvainen talviturismista, jota Etelä-Tirolin verokäytäntö suosii. Tämä ero kahden alueen välillä on aiheuttanut sitten vuoden 2008 talouskriisin useiden laaksojen halun siirtyä Venetsian hallinnasta Etelä-Tiroliin.

 

Äänestysten syyt ja seuraukset

Neuvoa-antavat äänestykset eivät velvoita hallintoa mihinkään, mutta vahva si (kyllä) lähettäisi Roomalle signaalin, jota ei voi olla huomioimatta. Muuttuuko si itsenäisyydeksi, on toinen kysymys. Odotettu vahva kyllä-äänien voitto on paikallishallintojen kädessä vähintään oiva kirves neuvotteluissa verorahojen etelävaluman patoamisesta Rooman kanssa.

Venetsian vuosisatojen historian varjossa on odotettavissa, että kansalaiset äänestävät si oman kulttuurinsa ja maineensa puolesta. Vuonna 2014 pidettiin epävirallinen online-äänestys Venetsian itsenäisyydestä. Äänestystä syytettiin epäluotettavaksi, koska sen läpinäkyvyys asetettiin kyseenalaiseksi. Äänestyksen tulos oli murskaava ja aiheutti kansainvälistä huomiota. Venetsian oma kieli veneeti sai pian äänestyksen jälkeen sijansa hallintokielenä italian rinnalla ja veneetit vähemmistökansanosan statuksen.

 

Sisäpolitiikkaa ensi vuoden vaaleja silmällä pitäen?

Italian ensi vuoden parlamenttivaalit tuovat oman lisänsä näiden kahden äänestyksen taakse. Lega Nord on Italian vahvin oppositiopuolue ja oikean siiven tukipilari. Nämä kaksi paikallista kansanäänestystä ovat varmuudella suunnattu myös nykyistä keskushallintoa vastaan ja aloittavat omalta osaltaan parlamenttivaalitaiston.

Omalta osaltaan paluun tehnyt Berlusconi sekoittaa pakkaa oikealla, mutta Lega Nord ja Silvio saanevat rivinsä ojennukseen ja hallintopaketin kasaan, sillä tavoitteensa ovat yhteneväiset. Selvää on, että äänestys kuumentaa tilannetta entisestään ja kriisien keskellä rypevän keskushallinnon on tultava vastaan – kenties tavoilla, joihin sillä ei ole varaa ilman EU-komission tukea.

Äänestysten ensivaikutukset ovat jo näkyvissä. Rooman keskushallinto on lähestynyt pormestareita kirjeillä, joissa kehotetaan boikotoimaan äänestystä ja luomaan äänestyksen vastaista ilmapiiriä. Tähän kirjeeseen on vastannut kieltävästi usean suuremman kaupungin – Milanon, Brescian, Bergamon ja Mantuan – pormestarit:

Me äänestämme kuin Lega Nord

On saman tekevää, mitä poliittista suuntausta kukakin kannattaa, sillä itsenäisyys tulee ensin ja muut ristiriidat voidaan selvittää helpommin itsenäisenä. Tämä vasemman padon murtuminen tuo äänestykseen uuden uskon paikallishallintojen uuteen tulemiseen.

22.10.2017 tulee olemaan vähintään yhtä iso – jollei isompi – lähtölaukaus paikalliselle hallinnolle kuin Katalonian äänestys, mutta yhtä kaikki se on myös pyllistys keskushallinnolle niin Roomassa kuin Brysselissä!

 

Kiitos

Hämis

 

Julkaistu ensin Vastavalkea-verkojulkaisussa, jossa vastaavia voi jatkossakin lukea: https://vastavalkea.fi/2017/10/21/venetsian-ja-lombardian-kansanaanestyk...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU han muuten on vain 'synteettinen' eri valtioista ja eri kansoista koostuva ryhmittymä, joka on kartalla liimattu kasaan purkalla, ja katteettomilla lupauksilla.

Kuinka monta vuotta muuten nämä Euroopan alueen rajat ovat pysyneet samana ja pysähtyykö tosiaan rajojen piirtäminen tähän päivään ? Mitä enemmän ihmisiä johdetaan narulla ja etänä EU n norsunluutornista, niin sen hanakammin täyspäiset kansalaiset haluavat Itse vastata omista asioistaan ja myös menoistaan. Maksumiehen housuihin kun ei kukaan halua, ja saamapuolen housuihin ei kaikki mahdu.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Eurooppa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset