*

Kreikan Hämis "Tiedän vain sen, etten tiedä mitään."

Vihapuhe vastaan vihapuhe!

Laki määrittelee vihapuheen seuraavasti:

 

Rikoslaki, 11 luku 10 §

”Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”
 

Työttömyys ei pikaisesti tulkittuna rinnastu ”ryhmään”, jota vastaan voisi vihapuhua. Työttömyys ei ole henkilökohtainen piirre vaan enemmänkin tilapäinen elämäntilanne, kuitenkin on työttömät tunnustettava heterogeeniseksi ryhmäksi.
 

Viime päivien uutisointi valtamediassa on todistanut, että työttömistä tehdään homogeenistä ryhmää, joka joutuu kantamaan kollektiivisella moraalillaan yksittäisten ihmisten teoista tai tässä tapauksessa tekemättä jättämisistä.

 

Useilla julkisuuteen tuoduilla esimerkeillä on asetettu kansan yhtenäisyyden ja solidaarisuuden rajat koetukselle. On älyllisesti helppoa usko, että työttömät ovat työttömiä laiskuuttaan tai omaa saamattomuuttaan, kun tätä sanomaa julistetaan usein esimerkein työttömän itsensä suulla.

 

Lukijat ohjataan näillä julkilausumilla päättelemään, että jos on olemassa ihmisiä, jotka puhuvat julkisesti työhaluttomuudestaan, on olemassa harmaa massa, joka ei puhu asiasta julkisesti. Tällä taikatempulla ohjataan ajatukset pois itse yhteiskunnallisesta ongelmasta, joka muuttuu lukijan silmien edessä lihaksi ja luuksi, sekä henkilökohtaiseksi asenteeksi.

Tässä on käytössä pitkälti sama asenne, kuin rasismissa, ulkomaalaisvihassa tai turvapaikanhakijoita vastustavassa uutisoinnissa. Turvattomuuden tunteen perimmäinen syy hautautuu helposti, kun aletaan puhumaan elintasopakolaisista, raiskaustilastoista, sekä ankkurilapsista ja perheenyhdistämisistä, jos jihadisti on malliesimerkki muslimeille.

 

Turvapaikattomuus ja työttömyys ovat periaatteessa molemmat heterogeenisiä ja vain tilapäinen elämäntilanne. Tätä pykälää on viimeksi muutettu hallituksen esitys (HE 317/2010), josta on laintulkinnan epäselvyyksissä haettava ratkaisuja. Asetus mainitsee maahanmuuttajuuden eräänä rinnastettavana perusteena ja viittaa siihen, että tällainen ryhmä, joka ei ole etnisesti yhteneväinen, on yleensä suojan tarpeessa tai sosiaalisesti heikommassa asemassa.

 

Poliittinen tavoite molemmilla vihapuhekampanjoilla on yhteneväinen ja jakaa samaa ideologiaa, jossa ”he tai jopa ne” elävät tai suorastaan loisivat ”meidän” verorahoillamme ja saavat ”ylisuuria” tukia ja ”käyttävät hyväksi” järjestelmää.

 

Itse asiassa tämä vertaus näyttää selvästi miten poliittinen kiihottamisretoriikka toimii ja voidaan tulkita, että työttömien jahti täyttää samat tunnusmerkit, kuin maahanmuuttajien pilkkaaminen, jota samat pilkkakirvestä heiluttavat tahot kutsuvat vihapuheeksi ja jopa rankaisevat ihmisiä siitä.

 

Perusoikeudet on asetettu kyseenalaiseksi niin valtionjohdon, kuin median toimesta ja maan yhtenäisyyteen on luotu taas uusi railo. Railo joka jakaa Suomen kansan yhä useampaan osaan, jotka kivittävät toisiaan välittämättä yhdenvertaisuuslaeista, solidaarisuudesta tai kansallisesta yhtenäisyydestä.

 

Railon luonut media kävelee nauraen pankkiin ja poliitikot myymään Suomi-neidon lanteiden aarteita kavereilleen!

 

Työttömien jälkeen riviin asettuu vammaiset, eläkeläiset ja yksinhuoltajat……

 

Tervetuloa joukkoon harmaaseen kaikille riittää tilaa!

 

Kiitos

Hämis

 

Ps. Kaikki työttömät eivät ole kieltäytyjiä, mutta kaikki työttömät ovat työttömiä!
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Julkaistu ensin täällä:
https://blogit.kansalainen.fi/vihapuhe-vastaan-vih...

Tapelkaa lapset, tapelkaa! Isi antaa lopuksi suurimman parun päästäneelle jäätelön!

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Juhana Vartiainen: Ei saa syntyä tulonsiirroilla elävää ryhmää, joka alkaa äänestää natseja
17.10.2017 B52S 1221 Views 6 Comments

http://www.nykysuomi.com/index.php/2017/10/17/juha...

Mitähän ryhmää Juhana tarkoittaa?
Onko edes olemassa ehdokkaita jotka tunnustautuvat edustavan natsismia?

Juha Hämäläinen

Rikoslain kohta on sinällään mitäänsanomaton ilman määrittelyä panettelulle tai solvaamiselle. Ne ovat sanoina kaukana riittävän tarkasta ilmaisusta osaltaan, koska ne ovat vahvasti mielipidekysymyksiä. Toiselle julkisuudessa ilmaistu fakta on solvaamista eli vihapuhetta.

Max Jussila

3. Hämäläinen, miten seuraavat rikoslain tunnusmerkistöissä olevat sanat on laissa määritelty: "anastaa", "erittäin arvokas omaisuus", "erityisen tuntuva vahinko", "avuton tai hädänalainen tila", "moottorikäyttöinen kulkuneuvo", "huomattava taloudellinen hyöty", "kalavesi", "pyydystää", "ottaa haltuunsa", jne.

Esimerkit ovat kaikki yhdestä rikoslain luvusta, 28 luku "Varkaudesta, kavalluksesta ja luvattomasta käytöstä".

Kiihotuspykälässä on paljonkin moitittavaa ja sitä löytyisi nimenomaan lain esityöt lukemalla. Kritiikki on toisaalta helppo suunnata johonkin selliaseen, jonka etsimiseen ei riitä halua, ja joka on aivan toisarvoista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos joukko J määritellään niin, että siihen kuuluvat kaikki ne alkiot, joilla on ominaisuudet o1, o2 ja o3, niin silloin ei ole väärin sanoa, että J:n alkioilla on ominaisuus o2.

Sen sijaan, jos joillakin, mutta ei kaikilla, joukon J alkoilla on ominaisuus o4, niin silloin on väärin sanoa, että joukon J alkioilla on ominaisuus o4.

Esimerkiksi ei ole väärin sanoa, että muslimit uskovat Allahiin, koska Allahiin uskominen on juurikin yksi muslimiutta määrittävä tekijä. Sen sijaan on väärin sanoa, että muslimit ovat turvapaikanhakijoita, koska eivät kaikki muslimit ole turvapaikanhakijoita.

Toisinaan tietysti käytännössä joillakin ihmisillä on virallisesta poikkeava käsitys joidenkin sanojen merkityksestä. Esimerkiksi aikanaan Norjassa asuessani muuan työtoverini valitti päivästä toiseen että maahanmuuttajat sitä ja maahanmuuttajat tätä. Lopulta sanoin hänelle, että muista nyt että minäkin olen maahanmuuttaja. Hänellä loksahti leuka alas ja hän sanoi minulle että en minä mikään maahanmuuttaja ole (näkeehän sen jo päältäkin).

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Minä usko tuntevani miltä mamusta tuntuu, kun olen kahdessa eri maassa mamuttanut ja nyt mamutan Suomea kolmantena maana.

Saksassa teimme taloa uusnatsikylän viereen ja sain kosketuksen näihin otuksiin. Ensi kosketus ei ollut miellyttävä, mutta yhteinen kieli ja varsinkin yhteinen historia (WWII) pelasti tilanteen kärjistymiseltä. Eikä tätä kokenut pelkästään "natseilta", koska työmaamme joutui useamman, kuin yhden kerran kateellisten paikallisten ilmiannon kautta tarkastetuksi. Tarkastukset eivät aiheuttaneet ongelmia, koska paperimme olivat aina kunnossa tuolloisen saksalaisen yritykseni kautta. Uskallan väittää, että ymmärsin tätä vainoksi helposti kutsuttavaa kiusaa, koska olin vieraissa, mutta käytös muuttui niin pienillä, kuin suuremmillakin paikkakunnilla, kun kunnioituksemme paikallista lakia ja järjestystä kohtaa selvisi.

Mitä itse aloitukseen tulee tyhjensin pajatson ylös, eikä minulla ole lisättävää.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Nojoo. Tuskin meidän kannattaa pahoittaa mieltämme Juhana Vartiaisen kirjoituksista. Hän ei näytä olevan tällä pallolla, meidän kanssamme.

Huolissani olen, missä Juhana tuntee olevansa.

Huolissani olen Hesarin kirjoituksesta viikonloppuna. Nuori nainen joka on tehnyt kandidaatintyön Helsingin yliopistolla, on tullut tulokseen.

Rasistin voi tunnistaa silmistä, käytöksestä ja kaikesta mitä ihmisessä on. Tällaisten koulutuksen sinä ja minä maksamme, maksamalla veroja.

Pitää miettiä, milloin tällainen tavallinen heteromies voi mennä ulos, ettei leimaudu rasistiksi.

Totta puhuakseni. Helsingin yliopisto näyttää tuottavan pelkkää lantaa, nyt alan ymmärtämään miksi hallitus haluaa leikata yliopistoilta ja korkeakouluilta.

Ilmeisesti meni asian vierestä, koittakaa kestää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset