*

Kreikan Hämis "Tiedän vain sen, etten tiedä mitään."

Jemenin sotaan vaaditaan YK-väliintuloa

Jemenissä on käyty sotaa kohta kolme vuotta. Maa on raunioina ja kolera-epidemia lähentelee Haitin ennätyslukuja.

 

62 avustus ja ihmisoikeusjärjestöä vaatii yhteisessä lausumassaan YK-väliintuloa, jotta sota saataisiin loppumaan ja jemeniläisiä voitaisiin auttaa kunnolla. Kirjelmä on osoitettu YK - ihmisoikeusneuvostolle, jonka johdossa on kriisissä osallisena oleva Saudi Arabia.

 

"Avustusjärjestöt arvioivat, etteivät kykene paikkaamaan valtiolta jääneitä tehtäviä. Tämä tarkoittaa, ettei tilanteeseen ole odotettavissa parannusta ennenkuin sota loppuu. ”Melkein kolmen vuoden sodan aikana mikään ei ole muuttunut paremmaksi. Olemme suorituskykymme rajoilla”, kertoo rouva Relano Unicefistä. Sodan nopeaa loppua ei kuitenkaan ennusta Saudien ilmoitus taistella, kunnes toinen osapuoli antautuu.

YK on kutsunut tapahtumia maailman suurimmaksi humanitääriseksi kriisiksi. Yli kymmenen miljoonaa ihmistä on välittömän avun tarpeessa ja tilanne heikkenee kaiken aikaa. YK:n mukaan Yemenissä tarvitaan 2,3 miljardin dollarin edestä humanitääristä apua, josta kasassa on 41%."

 

"Vuonna 2015 keväällä Saudit liittolaisineen aloittivat oman hyökkäyksensä Huthi-terroristien ajamiseksi maasta. Huthit eli jumalan puolustajat ajettiin pääkaupungista, mutta ilman lopullista voittoa maa jäi kahtia jaetuksi.

Saudit ovat pitäneet Jemenin kansainvälisen lentokentän suljettuna siviililiikenteeltä yli vuoden ajan. Näin ei avustustarvikkeita ole voitu toimittaa ilmateitse, eikä loukkaantuneita jemeniläisiä ole voitu lennättää pois maasta saamaan hoitoa."

 

"Sotaa käyvät Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat antaneet myös suurimmat avustukset tilanteen helpottamiseksi. Kritisoijat katsovat, että sotatoimet saavat suuremman huomion ja rahoituksen, sekä arvostelevat pääkaupungin lentokentän sulkemista.

Yhdysvallat toimii myös suurena avustusvarojen lahjoittajana, kuten myös suurimpana kriisin aseistajana, vaikka ei ole suoranaisesti itse sodassa osallisena. Jemenin siviiliuhreja vaatineiden pommitusten raunioista on löytynyt useissa tapauksissa yhdysvaltalaisten tuotteiden jäännöksiä."

 

Suomikin tukee omalta osaltaan tämän kriisin ratkaisua tai jatkamista riippuen katsontakulmasta.

 

Olisiko syytä olettaa Sipilän hallituksen esittävän mielipiteensä ihmisoikeusjärjestöjen kannanottoon ja Saudeille myytyjen aseiden ihmisoikeudelliseen puoleen ? 

 

Vai nouseeko Suomi kuopastaan asekaupoilla sotaa käyviin maihin ja Kikyt, Sotet ja muut leikkaukset voidaan peruuttaa ?

 

 

Kiitos

Hämis

 

 

Asiasta kertoi ensin Kansalainen.fi - sivusto

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muilla main asiasta ovat kertoneet aika monet sivustot, mutta kiitos tärkeän seikan tuomisesta Puheenvuoroon.

Nick Kristofin juttu NYTimesista:
https://www.nytimes.com/interactive/2017/08/31/opi...

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Ei tämä aiheuta suurta keskustelua, koska on mediaseksikkäänmpää meuhkata papereista ja niiden puuttumisesta

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jonathan Freedland esittää lukijoilleen yksinkertaisen kysymyksen. Monikohan siihen osaisi vastata Puheenvuorossakaan:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/sep...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset