*

Kreikan Hämis "Tiedän vain sen, etten tiedä mitään."

Liechtensteinista malli uudelle Suomelle ?

Liechtenstein on pieni 37.000 asukkaan ruhtinaskunta Sveitsin ja Itävallan välissä. Maalla ei ole omaa valuuttaa, vaan se käyttää Sveitsin Frangia kaupassaan. Maa ei kuulu Euroopan unioniin, mutta on osa Schengen-sopimusta. Maan maahanmuuttopolitiikka on yksinkertaista ja oleskelulupien määrä on rajattu 64 uuteen vuodessa.

 

Liechtenstein on useimmille romanttinen ruhtinaskunta, joka elää operetti-turismilla, postimerkkien myynnillä ja finanssibisneksellä. Todellisuudessa maassa on vankkaa osaamista koneenrakennuksessa, työkaluissa (Hilti) ja sairaalakaluston tekemisessä (Ivoclar). Maan työväestöstä 40% työskentelee teollisuudessa, joka on maailman suurin teollisen työn osuus väestöstä ja pankkialalla hikoilee vain 10% työväestä. BKT maassa on ylenmääräisen uskomaton 132.000 Euroa pro kutale.

 

Maassa on muutakin hienoa, kuin talous. Asia, joka saattaa olla vaikuttanut maan vakaaseen vaurastumiseen ja aivotuontiin jonoiksi asti. Vaikka Liechtenstein onkin monarkia, uskallan väittää että heidän kansan vahtima monarkia ja monarkian vahtima demokratia on parempaa, kuin Suomessa ja varmuudella parempaa, kuin Euroopan Unionissa!

 

Verrataan Liechtensteinin ja Suomen nykyistä demokratian tasoa toisiinsa.

 

Liechtenstein:

 

 1. Kolmella taholla on mahdollisuus esittää lakeja äänestettäväksi. (ruhtinas, eduskunta ja kansa)

 2. Hallituksen jäsenet eivät saa olla samanaikaisesti eduskunnan jäseniä.

 3. Jokainen laki on alistettava kansanäänestykselle, jos eduskunta, kolme maakuntaa tai vähintään 1000 kansalaista näin vaatii.

 4. Jokainen kansainvälinen sopimus (kuten EU-, Euro- tai vaikka Nato-sopimus) on alistettava kansanäänestykselle, jos eduskunta, neljä maakuntaa tai 1500 kansalaista näin vaatii.

 5. Ruhtinaalla on veto-oikeus huonosti valmisteltuihin lakeihin, vaikka ne olisi alistettu kansanänestykselle

 6. Ruhtinaalla on oikeus erottaa hallituksen ministereitä tai koko hallitus tarvitaessa ilman erillisen syyn ilmoittamista

 7. Kansalla on oikeus äänestää hallituksen luottamuksesta ja erottaa hallitus

 8. Kansalla on oikeus äänestää monarkin luottamuksesta ja erottaa monarkki.

 9. Tuomarit valitaan ruhtinaan ja eduskunnan toimesta, jos sopua ei synny kansa äänestää

 10. Jokainen kunta on vapaa eroamaan liittovaltiosta kansanäänestyksen kautta.

 

Suomi:

 

 1. Hallitus, eduskunta ja kansa (kansalaisaloite) tekee lakiehdotukset, vaikka läpimenomahdollisuudet omaa yleensä vain enemmistö hallituksen ehdotukset. Kansalaisaloitteilla ja opposition ehdotuksilla on yleensä siivottu vessoja.

 2. Hallituksen jäsenet ovat myös äänioikeutettuja kansanedustajia

 3. Kenelläkään ei ole oikeutta vaatia kansaäänestyksiä mistään asiasta. Sitovat kansanäänestykset lienee, jopa kiellettyjä (?)

 4. Sama demonkratia koskee valtiosopimuksia, joissa on usein kyse jopa itsemääräämisoikeudesta omalla maalla.

 5. Presidentillä ei ole veto-oikeutta

 6. Pääministerin ja hallituksen luottamuksesta äänestää eduskunta. Tämä johtaa siihen, ettei enemmistö hallitus ole äänestänyt käytännössä koskaan itseään viralta.

 7. Eduskunnan luottamuksesta ei kukaan voi vaatia äänestystä.

 8. Presidentin luottamuksesta ei kukaan voi vaatia äänestystä.

 9. Tuomarit valitaan poliittisilla kähminnöillä

 10. Kunnilla tai kansalla ei ole mahdollisuutta vaatia kuntien/maakuntien eroamista Oy Suomi Ab:sta.

 

(EUsta ei maksa vaivaa tehtä moista demokratian vertailua (HÄMIÖ))

 

90-luvulla Liechtensteinin ruhtinas Hans-Adam II otti vallan korruptoituneelta puolueklikiltä, joka teki päätöksiä oman etunsa ja eturyhmiensä näkökannoin ja alisti tämän hallituksen, eduskunnan ja itsensä kansan vallalle.

 

On myönnettävä, että Liechtensteinin etu on sen pieni koko, joka saa poliitikot, virkamiehet ja lobbarit miettimään kahteen kertaan ettei astu kansan varpaille. Kuitenkin heidän mallinsa lähentelee demokratiaa, huolimatta monakiasta, paljon enemmän, kuin Suomen tämän hetkinen puolueolikarkia, puhumattakaan EU-olikarkien demonkratiasta.

 

Tästä uusi malli Suomelle, joka on vieraannuttanut kansalaisensa rinnoiltaan ja tehnyt heistä pelkkiä poliittisen eliitin renkejä ja piikoja ?

 

Kenet haluaisit Suomen „Hans-Adam“ - kakkoseksi ?

 

Kiitos

Hämis

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

On aivan 100 % varmaa, ettei Suomi nouse painajaismaisesta alhostaan ilman vastaavaa "vallankumousta".

Kansa on seurannut sivusta katseella, kun oligarkit tyhjentävät valtion kassaa ja säätävät itselleen lakeja, jotka tekevät varastamisesta laillista puuhaa.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Samasta ilmiöstä on haukuttu Venäjää ja kun siellä on vahva mies luudassa huuto senkun lisäntyy.....Tottahan on että se pelkää joka huutaa!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kyllä meilläkin perustuslaki antaisi mahdollisuuden suoriin sitoviin kansanäänestyksiin, mutta umpikierot ja rikolliset poliitikkomme eivät anna tähän mahdollisuutta.

Perustuslain mukaan: Valtiovalta suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Eli perustuslaki ei määrittele millä tavalla valta on kansalla ja näin sitovat kansanäänestykset olisivat mahdollisia jo nykysysteemissä. Esteenä ovat vain läpikorruptoituneet poliitikkomme, jotka haluavat pitää vallan itsellään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Väestömäärältään ja historialliselta asemaltaan Lichtensteinin vertailukohdaksi tai esimerkkiä siitä ottamaan sopisi Suomessa lähinnä Ahvenanmaa.

Lichtenstein kuuluu samaan kehittyneeseen teolliseen alueeseen Itä-Sveitsin ja Länsi-Itävallan kanssa. Molemmista maista, siis Itä-Sveitsistä ja Itävallan Vorarlbergin alueelta löyyy varmasti vastaavasti yksittäisiä pikkukaupunkeja, joissa BKT asukasta kohden on samoissa lukemissa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ahvenanmaalla meneekin muuhun Suomeen verrattuna poikkeuksellisen hyvin ja varsinkin kokoonsa nähden ovat onnistuneet neuvottelemaan melko hyvät oikeudet itselleen.

Jos olisi aikoinaan panostanut pakkoruotsiin enemmän, voisi Ahvenanmaa olla hyvinkin houkutteleva asuinpaikka. Tosin, jos Itämeren tilanne alkaa mennä huonompaan suuntaan, siitä saattaa tulla hyvinkin tuulinen paikka asustaa.

Jos mennään asiaan takaisin, niin jossain sivistysmaassa tämä blogi olisi nostettu karuselliin ja roikkuisi päiväkausia luetuimpien listalla. Apatia taitaa olla niin täydellinen, ettei oma tulevaisuuskaan kiinnosta juuri ketään, saati sitten Suomen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ahvenanmaa pärjää kun saa suorat ja ehdottomasti suurimmat tulonsiirrot muulta Suomelta.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Kaima Kuikka jätti koko ajatuksen kommentoimatta, koska BKT, raha ja teollisuus ?

Mitä mieltä olet Suomen demokratian tasosta, jota tässä yritin verrata Littin ja Finnin osalta ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset