*

Kreikan Hämis "Tiedän vain sen, etten tiedä mitään."

Energia-Unioni haastaa Venäjän!

EU on näyttää diplomaattisen mestarinäytöksen haastamalla Venäjän. Venäläinen Gasprom on EU-komission mukaan energiamonopolin asemassa EU-alueella ja tästä johtuen EU-kilpailuttamissäännösten mukaan yritys on haastettava oikeuteen monopolisäännösten rikkomuksesta.

 

EU, jolla ei ole omaa Gaspromin asemaa korvaavaa energiatuotantoa, kuin paperilla haastaa Venäjän oikeuteen jonka lopputuloksena voi olla kymmenien miljardien sakkomaksut. EU, jonka jäsenmaat ovat suurimmilta osin riipuvaisia Venäjän maakaasusta!

 

Voi tätä järjenköyhyyttä ja diplomatian puutetta!

 

EU-komission epätoivoinen isku voi olla seurausta Kreikan tekemistä kaupoista Venäjän kanssa. (1)
Kreikka on suunnitellut tekevänsä Gaspromin kanssa sopimuksen, jolla tuodaan maakaasua Euroopan markkinoille. Projektiin kuuluu „Turkish Stream:in“ jatkaminen Turkista Kreikan läpi keski-Eurooppaan.

 

Tämä projekti on korvaava putki „South Streamille“, jonka EU-komissio torppasi saatuaan sovittua Azerbaitzanin kanssa assosiaatiosopimuksen, johon kuului „Nabucco-putki“ Turkin ja Kreikan kautta. Kreikan uuden putken toimijaksi tulee uusi yritys, jolla kierretään Gaspromin osuuden kasvaminen Euroopan alueella. EU-komissio iskee sisäpiiritietojen (2) mukaan jo tänään keskiviikkona Gaspromin kimppuun haasteellaan.

 

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager on asiasta varoitellut, jo helmikuussa. Hänen mukaan EU on valmistautunut reagoimaan asiassa pikaisesti ja jo vuonna 2012 on asiaa käsitelty Gaspromin monopoliaseman osalta joissain itä- ja etelä-Euroopan maissa. Lieneekö näissä ”itämaissa” mukana myös DDR-Suomi ?

 

Zerohedge-sivuston (3) mukaan EU-sisäpiiristä vuotaneet tiedot tukevat tänään keskiviikkona pidettävää äänestystä asiasta. Gasprom on ilmoittanut olevansa valmis keskustelemaan EU-komission kanssa aiheesta, vaikka neuvottelut ovat katki sitten viime vuonna alkaneen Ukraina-kriisin takia.

 

EU on riippuvainen Venäjän energiatoimituksista. EU-komission hieno ajatus Energia-unionista on vsta paperilla ja jäsenvaltiot riitelevät miten energia-unionia pitäisi viedä eteen päin ja mitä alueita se tulisi koskemaan. Ranska haluaa atomivoiman etusijalle, kun Saksa haluaisi levittää „energiamuutoksensa“ (Energie-Wende) koko Euroopan laajuiseksi. Tämä saksalainen ajatus ei toimi edes Saksassa ja tämän on joutunut jopa Kansleri Markel tunnustamaan. (4)

 

Saksan paljon mainostettu „Energie-Wende“ on kutistumassa alkukuoppiinsa, koska suuret energiakonsernit lakkauttavat suuria projekteja kannattamattomina ja rahoituksen puutteessa. Hildegard Müller, johtaja, sähkölobbausyhdistyksestä BDEW, kertoo, että 74 voimalaa kokonaistuotoltaan 33.000 Megawattia on hyväksytty ja rakenteilla. Näistä projekteista 39 on vaakalaudalla ja määrä kasvaa, koska viime vuoden saldo oli vain 32 ja 2013 vain 22 projektia oli uhattuna.

 

Müllerin mukaan Saksasta halutaan sulkea 50 voimalaa, koska taloudelliset tavoitteet ei täyty. Tämän lisäksi on suunnitteilla sulkea kaikki atomivoimalat vuoteen 2022 mennessä ja tämä on suuri ongelma energiavaruudelle, lisää Müller. Tätä ongelmaa haluttaisiin helpottaa sillä, että kaasu- ja kivihiilivoimalat saisivat luvan pyöriä koko vuorokauden ja saisivat tukea ylimääräsähkön tuotantoon. (5)

 

Suuretkin sähköntuottajat E.ON (6) ja RWE (7) joutuvat koville Saksan „Energia-Wenden“ edessä. Ekologisen uudistuvan energian jatkuva lisärakentaminen on laskenut sähkönhintaa aiheuttamalla ylikapasiteettia. Tämä aiheuttaa suurienkin voittomarginaalien putoamisen ja E.ON teki vuonna 2014 ennätystappion kolme miljardia ja RWE taistelee miljardien velkataakan alla.

 

Angela Merkelin mukaan Saksan „Energie-Wende“ elää kriittisiä aikoja. Sähkötuotannon nopea siirto uusiutuviin energiamuotoihin on „oppipoika“-vaiheessa, kertoo Merkel puheessaan Hannoverin messuilla 14.04.2015. „Me olemme kriittisessä vaiheessa siirtymisessä uusiutuvaan energiaan, joka tulee olemaan kantavapilari energiatuotanossamme. Tämän pilarin vahvistaminen on vuosien projekti, joka on nyt aloitettu.“

 

Suomessakin kehutun Saksan tilanteen huomioon ottaen, tilan kehityksen ja muutoksen keston takia olisi suotavaa, että EU-komissio pitäisi pilinsä housuissaan ja jättäisi sormensa pois näistä asioista.

 

EU-komission diplomaattiset keinot eivät auta niin Saksaa, kuin Suomeakaan takaamaan energiaturvallisuutensa tulevaisuudessa, kunnes molemmat mainutut maat ja useat muut EU-jäsenmaat ovat energiaomavaraisia tai yhtä edulliset energialähteet on varmistettu muualta.


Kiitos
Hämis

 

Linkit:
1. http://www.reuters.com/article/2015/04/20/eurozone-greece-gazprom-idUSA8N0WT00I20150420
2. http://www.wsj.com/articles/eu-to-file-antitrust-charges-against-gazprom-1429538187?mod=djemalertEuropenews
3. http://www.zerohedge.com/news/2015-04-20/gazprom-ceo-arrives-athens-eu-coincidentally-files-anti-trust-charges-against-russia
4. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/04/14/investoren-ziehen-geld-aus-kraftwerks-bau-ab/
5. http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2015/03/71785/
6. http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/thema/e-on/
7. http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/thema/rwe/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tämä niistä 1. linkissä olevista neuvotteluista:

Kreikka pettyi – Venäjältä ei tullut miljardipottia

Sitä paitsi ko. uutisesta:

EU-maihin on jo rakenteilla Azerbaidzhanista ns. TAP-kaasuputkilinja, joka vähentää tarvetta venäläiselle kaasulle.

Ja rakenteilla sekä suunnitteilla lisää LNG-terminaaleja.

http://yle.fi/uutiset/kreikka_pettyi__venajalta_ei...

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Suomi media kertoo mikä sopii agendaan ja jotkut jopa uskoo (Hämiö)

Tästä hieno esimerkki tuosta finnien vedätyksestä....
https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/04/16/krei...

Tuohon TAP-linjaan voi hakea lisätietoa ja miettiä miten sen linjat tulee kulkemaan ja miksi Kreikkaa roikotetaan Eurossa...Tästä leffasta.
https://www.youtube.com/watch?v=wkUj6mtDCNE

LNG-sataman aikataulu ja paikka Suomen tapauksessa olisi ? (Hämiö)

Liettua on jo moisen rakentanut ja vuokraa laivaa, jolla kuljettaa Norjan kaasua omiin tarpeisiinsa.....

Kuinka pian Suomi seuraa ja paljonko se maksaa lisää ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sorry Juha, huomasin vasta tämän kommenttisi:

Niistä kaikista en ole selvillä, mutta Porin LNG-terminaalin pitäisi valmistua ensi vuoden lopulla ja Haminan 2018, ja muitakin pitäisi tulla, muistaakseni ainakin Raumalle.

http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/12/10/Minis...

PS. Tässä näitä:

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/valtio-tukee-...

http://yle.fi/uutiset/stubb_suomi_ja_viro_yhteisym...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä teki. Venäjän kaasun päämarkkinat on Euroopassa eikä kaasuputkesta Kiinaan tunnu tulevan mitään. Siitäkin on linkkejä pilvin pimein.

http://www.naturalgasasia.com/radio-free-asia-doub...

http://www.reuters.com/article/2015/03/18/us-russi...

https://news.vice.com/article/china-is-playing-har...

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Komissio ampuu jäsenmaita polveen ja maksattaa sen ristiin ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juha, Venäjä tarvitsee kaasurahat Euroopasta budjetissaan ammottavaan aukkoon.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Seija, te puhutte edelleenkin rahasta, vaikka se on suurin huijaus koko planeetalla (Hämiö)

Rikkaat elää hyvällä, Rikkaat elää pahalla, köyhät ne räpeltää rahalla :)

Rikas = energiaa Rikas = omavaraisuutta Köyhä = energiariippuvainen kerjäläinen :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Valitettavasti se energiarikas ei koske kuin kourallista venäläisiä, eikä niilläkään mene hyvin kun hinta on pudonnut. Käyvät hattu kourassa yrittämässä lainarahaa Aasian markkinoilta kun lännestä ei tipu.

Millions of Russians Edge Toward Poverty as Economic Pressure Mounts

http://www.themoscowtimes.com/business/article/as-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset